Има стандарти по спешна медицина, но се получават пропуски и нещастни случаи, коментира здравният министър Как Министерството

...
Има стандарти по спешна медицина, но се получават пропуски и нещастни случаи, коментира здравният министър Как Министерството
Коментари Харесай

10 въпроса и две проверки търсят отговор можеше ли 15-годишната Даная да е жива

Има стандарти по спешна медицина, но се получават пропуски и нещастни случаи, коментира здравният министър

Как Министерството на здравеопазването следи и управлява адекватността на протоколите за работа във всички лечебни заведения? Защо липсва наложителна съгласуваност сред лечебни заведения и техните експерти? На тези и още осем въпроса ще би трябвало да отговори здравният министър проф. Христо Хинков, с цел да стане ясно можеше ли 15-годишната Даная да е жива.

Въпросите са пратени от фондацията, кръстена на името на момичето, до депутатите в здравната комисия. Хинков ще би трябвало да изпрати отговорите си до всеки един депутат, както и до фондацията.

8 месеца откакто момичето изпадна в мозъчна гибел в “Пирогов ”, а родителите подариха органите му на четирима души, към момента има подозрения дали Даная е можело да бъде избавена.

В момента тече втора инспекция по случая от организация “Медицински контрол ”. Първата оневини болничното заведение, само че резултатите от нея по този начин и не станаха обществени. Майката на Даная - Ани Стоянова, пък откри три неистини в одита от 52 страници

Първата е, че момичето е умряло от главното си заболяване. Втората неистина съгласно нея е, че е имало втори удар на главата. И последната е, че лекарството за кръвоизливи е било налично в “Пиргов ”. Майката обаче особено е ходила да го вземе от ИСУЛ. Острата реакция докара до втора инспекция. Съставът на екипа ще е друг от чиновниците, направили първата, а резултатите ще се изпратят до Министерство на вътрешните работи, обясниха от организацията. Все още обаче не е ясно по кое време се чака да завърши инспекцията, както и какво съставлява.

Майката на Даная няма да чака резултатите, а ще заведе дело против незабавната болница за неглижиране, закъснение и липса на кадрова обезпеченост.

Има стандарти по незабавна медицина, има ясна дефиниция какво се прави. Въпреки това се получават пропуски и нещастни случаи, обясни здравният министър пред депутатите в четвъртък.

Всичко стартира през април 2023 година, когато Даная съдбовно удря главата си в леглото. Момичето страда от тромбоцитопения, която от една година лекува. За да не се нарани и да получи кръвоизлив, тя не играе физическо, не са ѝ разрешени никакви спортове. Майка ѝ непрестанно припомня да се пази от топката, да внимава.

В края на април предходната година при ставане от леглото обаче Даная удря главата си. Родителите ѝ незабавно търсят здравна помощ в “Пирогов ”. Там е била прегледана в незабавния кабинет по неврохирургия. Ани Стоянова е обяснила на лекарите за съпътстващото заболяване на Даная. Според майката прегледалият Даная специализант по неврохирургия назначава единствено рентген, а съгласно нея вярното нагледно проучване е било скенер. Медикът споделя, че момичето има единствено леко комоцио и може да има главоболие от една до 4 седмици и я отпраща вкъщи с обезболяващо

В болничното заведение ги поучават да създадат и консултация с хематолог, каквато майката на Даная споделя, че е направила.

“Попаднахме в несъответствуващото време на несъответствуващото място. По време на едни дълги празници по Гергьовден. Имаше закъснение и неглижиране от страна на лекарите ”, описа Ани пред “24 часа ” преди време. Следва една седмица, в която Даная има ужасни болки, 6 дни по-късно родителите водят момичето още веднъж в “Пирогов ”. Лекарите вършат скенер и виждат, че има хематом.

“Тогава отново неглижираха случая. Търсих лекари в обществените мрежи ”, изясни майката. На 7 май 2023 година Стоянова написа пост във фейсбук, в който търси персонален телефон на проф. Николай Габровски - шеф на Клиниката по неврохирургия. “Хора, апелирам ви, апелирам ви, нуждая се от помощ. Детето ми трети ден се бори за живота си в детската реанимация на “Пирогов ”. Много неприятен интервал нацелихме, всички доктори са в отмора. Тя е с оток на мозъка и всяка изгубена секунда е път обратно. Търся персонален телефон на Габровски, народен съветник... ”, написа Стоянова в поста си. Търси подпомагане и от тогавашния длъжностен здравен министър Асен Меджидиев, с цел да се намерят лекари, които да оперират щерка ѝ. 

“При лекуването на 15-годишната Даная са

положени всички възможни усилия

и са употребявани всички вероятни средства, с които разполага актуалната медицина ”, такава обаче е позицията на най-голямата незабавна болница у нас. В отвореното писмо се подписват проф. Габровски, доцент Богдан Младенов – шеф на Клиниката по детска реанимация, доцент Ирен Цочева – шеф на Отделение по педиатрия, и още 50 медици. Те изясняват, че момичето е съветвано навреме от доста експерти, в това число хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и други Терапията за главното хематологично заболяване е стартирана още в деня на постъпването и е траяла и през идващите дни, в това число с преливане на кръв и кръвни артикули, излиза наяве още от позицията. Лекарите приканват “този драматичен случай да не се трансформира в инструмент за обществен линч, разпра и реализиране на персонални цели ”.

“Обвинението към мен, че търся постигане на персонални цели, намирам за дълбок цинизъм ”,

отвърна на медиците Стоянова във фейсбук. Според нея не е правилно, че главното хематологично заболяване на Даная е било недостиг на фактор VII, а главното ѝ хематологично заболяване е било имунна тромбоцитопенична пурпура. “То беше интензивно лекувано и овладяно до постъпването ѝ в “Пирогов ”. Дефицитът на фактор VII е бил второстепенен - в резултат на кръвозагуба, а рисковете от неговото съществуване се компенсират със заместващата терапия NovoSeven, която в “Пирогов ” настояват, че е била приложена на щерка ми, написа Ани в поста си. По думите ѝ персонално е взела медикамента от ИСУЛ, защото в незабавната болница го нямали.

“Даная загуби живота си и бъдещето си. Вече няма цели пред нея. А пред мен задачата е нито едно дете да не губи живота си поради лекарска безнаказаност ”, написа още майката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР